In een eerdere update hebben wij aangegeven dat het Europese Hof van Justitie heeft geoordeeld dat het Nederlandse fiscale eenheidsregime voor de vennootschapsbelasting in strijd is met het EU-recht en dat Nederland hiervoor spoedreparatiemaatregelen had aangekondigd. Dit artikel vindt u hier.
Inmiddels is per 6 juni jongstleden het wetsvoorstel verschenen. Inmiddels is het duidelijk welke artikelen in de wet op de vennootschapsbelasting als gevolg van dit wetsvoorstel op stand alone basis moeten worden toegepast (alsof de fiscale eenheid niet bestaat). Deze artikelen betreffen de renteaftrekbeperkingen van artikel 10a en 13l, de beperking van de verliesverrekening bij aandeelhouderswijziging van artikel 20a, enkele bepalingen over de deelnemingsvrijstelling van artikel 13 (lid 9 t/m 15 en lid 17) en de herwaardering van niet kwalificerende beleggingsdeelneming van artikel 13a. Ook de wet op de dividendbelasting moet op grond van het wetsvoorstel op stand alone basis worden toegepast.
Overigens is met betrekking tot de renteaftrekbeperking van artikel 10a in het wetsvoorstel een overgangsregeling opgenomen die de gevolgen voor het MKB moet verzachten. De renteaftrekbeperking door toepassing op stand alone basis blijft namelijk achterwege tot 31 december 2018, mits de schulden reeds voor de aankondiging van de spoedreparatiemaatregelen – 25 oktober 2017 – bestonden én het totale bedrag aan rente op deze schulden per 12 maanden een bedrag van € 100.000 niet te boven gaan. Mocht voornoemd plafond worden overschreden, geldt de overgangsregeling in zijn geheel niet (ook niet over de eerste € 100.000).
Uiteraard is op dit moment de praktische uitwerking ongewis en duiken er in de literatuur al veel voorbeelden op van onduidelijke situaties. Indien en voor zover dit leidt tot aanpassing van het wetsvoorstel, zullen wij een nadere update op de website plaatsen.
Contact
Mocht binnen uw onderneming sprake zijn van een fiscale eenheid voor de vennootschapsbelasting en interne groepsfinanciering danwel een verwachte aandeelhouderswijziging, dan kunt u uiteraard contact met ons opnemen om de gevolgen van dit wetsvoorstel in kaart te brengen en wellicht alternatieven aan te dragen. U kunt onze belastingadviseurs bereiken via: info@finaf.nl | 023 30 307 30. Of bezoek onze contactpagina.