In een geheimhoudingsbeding kunt u met een werknemer van uw onderneming afspraken maken over het delen van gevoelige bedrijfsgegevens met derden. Een geheimhoudingsbeding kan worden opgenomen in de arbeidsovereenkomst van de werknemer, maar ook als aparte clausule worden ondertekend.
In principe geldt dat een werknemer op grond van de arbeidsovereenkomst al is gehouden tot geheimhouding van bepaalde bedrijfsgegevens. Dit wordt, zo bepaalt vaste rechtspraak, verwacht van een werknemer die in beginsel tegenover zijn werkgever is gehouden tot discretie en loyaliteit. Met een geheimhoudingsbeding kan aan deze verplichting voor de werknemer nader invulling gegeven worden. Van een geheimhoudingsbeding gaat bovendien een preventieve werking uit. De werknemer is zich na het lezen en ondertekenen van een dergelijke verklaring immers bijzonder bewust van het feit dat hij gedurende zijn werkzaamheden vertrouwelijke informatie onder ogen krijgt, en dat deze informatie door hem geheim dient te worden gehouden.
Schending geheimhoudingsbeding
Om het geheimhoudingsbeding kracht bij te zetten, kan op overtreding ervan een boete worden gezet. Gebruikelijk is om een boete te zetten op de overtreding zelf, alsmede een dwangsom voor elke dag dat de overtreding ervan voortduurt. Voor het vorderen van een boete hoeft de werkgever bovendien niet te bewijzen dat hij schade heeft geleden als gevolg van het handelen in strijd met het geheimhoudingsbeding. De werkgever hoeft ook niet aan te tonen hoe hoog die schade is. Sterker nog, in bepaalde gevallen kan (bij een juiste formulering in het beding) de werkgever zelfs afzonderlijk nog de daadwerkelijk geleden schade vorderen van de werknemer. Dit staat dan los van het boetebeding.
Aandachtspunten geheimhoudingsbeding
Voor een goede werking van het geheimhoudingsbeding is het van belang dat goed gespecificeerd staat welke informatie geheim moet worden gehouden. Zo kan worden afgesproken dat sprake is van vertrouwelijke informatie indien uit de aard van die informatie redelijkerwijs blijkt dat sprake is van een vertrouwelijk karakter.
Bovendien dient te worden uitgewerkt wat het geheimhouden precies inhoudt. Zo kan het geheim houden betrekking hebben op het (niet) delen van de informatie met bepaalde personen binnen of buiten de organisatie van de onderneming. Het geheimhouden kan ook zien op een bepaalde manier (of onder een bepaalde encryptie) opslaan van bestanden.
AVG
Met de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) is het belang van het maken van afspraken over geheimhouding opnieuw bevestigd. Medewerkers die bij hun werkzaamheden persoonsgegevens van personeel of derden onder ogen krijgen, dienen deze gegevens ook te allen tijde geheim te houden. Voor deze medewerkers in het bijzonder is het daarom van belang om de afspraken omtrent geheimhouding goed vast te leggen.
Contact
Heeft u vragen over het opstellen of de werking van een
geheimhoudingsbeding? Onze gespecialiseerde advocaten kunnen een geheimhoudingsclausule
voor u opstellen die voldoet aan de vereisten van de AVG.
Neem voor vragen vrijblijvend telefonisch contact op op telefoonnummer 023 –
3030 730, of stuur ons een mail op info@finaf.nl.