Momenteel is het voor starters erg lastig om een koopwoning te verwerven. De staatssecretaris heeft een wetsvoorstel ingediend om starters vrij te stellen van overdrachtsbelasting. Maar het lijkt de jonge doorstromer voor wie pakt dit voorstel het best uitpakt?
Naar verwachting gaat de vrijstelling voor overdrachtsbelasting in op 1 januari 2021. Voorwaarden voor deze vrijstelling zijn:
- de koper moet tussen de 18 en 35 jaar zijn;
- er moet een woning worden gekocht die als hoofdverblijf zal worden gebruikt;
- de vrijstelling mag niet al eerder zijn gebruikt;
Hoewel uitdrukkelijk gesproken wordt over een vrijstelling voor starters, geldt de vrijstelling feitelijk voor iedereen tussen de 18 en 35 jaar. Dit kunnen ook mensen zijn die al eerder een woning hebben gekocht. Voorwaarde is wel dat je slechts één keer gebruik kunt maken van de vrijstelling. Maar jonge doorstromers kunnen dus een voordeel behalen.
Het is overigens de vraag in hoeverre het voordeel van een vrijstelling echt aanwezig is; de kritiek is dat dit feitelijk alleen de koopsom voor de woning verhoogt. Zie onder meer het advies van de Raad van State (klik hier) Daarmee lijkt de maatregel weinig effectief.
Tot slot, mocht een woning ter gebruik als hoofdverblijf worden verworven, maar voldoet men niet aan de bovengenoemde voorwaarden, dan blijft het tarief van de overdrachtsbelasting 2%. En mocht een woning met andere reden worden verworven (bijvoorbeeld belegging), dan geldt vanaf 2021 een tarief van 8% (2020: 6%).
Mocht u vragen hebben, neem dan contact op met de fiscalisten van ons kantoor via info@finaf.nl. Voor overige relevante voorstellen uit het Belastingplan, zie hier.
#FIN #Fiscalisten #overdrachtsbelasting #Vastgoed #Prinsjesdag